Olemme aikeissa lähteä Lappiin ja Norjaan heinäkuussa 2008. Kirjoittelen tähän blogiin matkavalmisteluja ja -suunnitelmia ja matkan aikana myös reaaliajassa.
Uusin kirjoitelma on aina ylimmäisenä ja viisi viimeisintä näkyvissä tässä etusivulla. Muihin, vanhempiin kirjoituksiin pääsee sivun alalaidasta tai oikealla olevan Arkiston kautta

maanantai 14. heinäkuuta 2008

Norjassa - III matkapäivä


Eilen ei ollut nettiyhteyttä, mutta laitanpa nyt eilisen tekstin:

Tämä tästä vielä puuttuikin. Montaa tuntia ei saatu rauhassa kentän laidalla nukkua kun helkkarinmoinen pärinä ja läpsytys alkoi kuulua ja autokin vaappui joka suuntaan. Unenpöpperössä katseltiin verhojen raosta kun Aslak-pelastushelikopteri laskeutui auton viereen ja hetken päästä siihen kurvasi myös ambulanssi. Jotakin vakavaa lienee taas tapahtunut. Oven raosta tähtäilin kameralla ja yritin estää salamaa välähtämästä etteivät huomaa ja tee selvää jälkeä todistajista.
Vihdoin molemmat lähtivät omille teilleen ja saatoimme jatkaa levotonta untamme.
Aamulla kahvit keitettiin ja nautittiin hyttyskuoron säestyksellä, aamupissitkin tuli toimitettua ennätysajassa.
Matkaan päästiin taas kahdeksan kieppeillä ja ilman lämpötila alkoi kohota yöllisestä +12 asteesta.
Utsjoki-Kevolla oli tietysti ohutta yläpilveä ja Nuorgamissa, Suomen poihjoisimmassa kahvibaarissa käytiin ryyppäämässä lisää aamukahvia 90-luvun työpaikan kollegoiden kanssa, jotka myös olivat pohjoisen kierroksella.
Ja viimeinkin Norjaan. Pulmangin raja-asemalla ei ollut ketään, vaikka EU-raja ylitettiinkin ja niinpä seurattiin Tenojoen vartta Tana Brun kylään. Siellä testattiin josko pankkiautomaatti antaisi paikallista valuuttaa ja ymmärsihän se puhetta kun puhui hitaasti ja kovalla äänellä.
Tana Brusta ajeltiin sitten viimein Jäämeren rantaan ja Torhopin kylässä grillattiin suomipojan poromakkaraa ja huljutettiin varpaita Jäämeressä.
Matka jatkui luimihuippuisten vuorten lomassa milloin meren rantaa hipoen, milloin taas korkeuksissa tunturiylängöillä. Välillä piti nieleskellä oikein kunnolla, että sai korvat aukeamaan.
Ifjordin tunturihotrllin kahviossa ryypättiin taas kaffetta ja syötiin vohvelia ja matka jatkui.Adamälvin putouksilla kuvattiin kahdella kameralla kilpaa ja sitten matkamme joutuikin jo Lakselvin kaupunkiin. Kumma kun reissussa tulee nälkä, nyt syötiin paikallisessa murjaanien kuppilassa pekonijuustohampurilaiset ja matka jatkui taas.
Välillä piti asusteita vähentää ja laittaa shortsit jalkaan, lämpömittari kipusi jo +23 asteeseen.
Viimein kurvattiin auto Hammerfestin lähellä Kvalsundin kylään ja sen sillan alle pistettiin leiri pystyyn. Huhupuheiden mukaan vuonossa näkyy silloin tällöin jopa valaita ja pyöriäisiä, turskaa ja seitä saa sen kun vain jaksaa onkia.
Johanna juuri tuolla heitteleekin uistintta mereen, vielä ei ole tärpännyt mutta ehkä huomenna syödään paistettua seitiä ...tai korppuja. Ja juuri kuuluukin kirkunaa laiturilta, kala koukussa! Ja kalaa tulikin reilusti, paistettua taikka grillattua seitiä iltapalaksi. Päivän ajot 494km

Ei kommentteja: